Kvindeishockey i SDHL

af Thomas Nielsen

Kvindeishockey i SDHL

Odense har eksporteret tre kvinder til ishockey på den anden side af Øresund de seneste år.

– af Anders Holst

Jeanette Langsager (1994) var den første, der tog springet og har efterhånden boet og spillet i Sverige siden hun blev student. Lige nu er hun i Karlskrona, som kæmper om muligheden for at rykke op fra Div. 1 södra til SDHL. Siden fulgte Michele Brix Nielsen, som har været i Sundsvall og Brynäs i løbet af hendes to år i Sverige. Sommeren 2017 fulgte Kirstine Eberhardt efter og lavede aftale med Gøteborg Hockey Club, som er nyeste hold i SDHL.

OIK har talt med Kirstine og Michele om springet til Sverige, ambitioner, forskelle mellem ishockey i Sverige og Danmark.

Hvad hedder din klub, hvor ligger den, og hvilken niveau spiller jeres hold på?

MBN: Min klub hedder Brynäs, ligger i Sverige i byen Gävle. Niveauet jeg spiller på er SDHL, den bedste liga i Sverige.

KE: Klubben hedder Goteborg Hockey Club (GHC). Vi træner og spiller vores kampe i Angered Arena der ligger lidt uden for selve Göteborg. Vi spiller i SDHL og det er klubbens første sæson i SDHL.

Hvorfor valgte du  Sverige?

MBN: Jeg valgte at tage skridtet videre til Sverige da jeg ønsker at udvikle mig som hockeyspiller og ikke mindst som person. Ishockey i Sverige for kvinder er mere bredt end det er i Danmark.

KE: Jeg valgte Sverige, fordi at jeg ville ud og opleve noget nyt. Niveauet er bedre i Sverige og ishockey er generelt set så meget større her end i Danmark.

Er det en god oplevelse frem til nu?

MBN: Ja det vil jeg sige. Jeg spiller i en klub hvor klubben går meget ind for at have et godt damehold og ikke mindst arbejde hårdt for en god fremtid for de unge pigespillere, som findes i klubben.

KE: Ja det har været en rigtig god oplevelse frem til nu. Jeg trives her, og kan godt lide holdet, byen og det arbejde jeg har ved siden af. Sportsligt kunne det godt have været bedre, men vi vidste godt at det ville blive svært for os som oprykkerhold.

Hvad er forskellene på kvindeishockey i Sverige og DK?

MBN: Forskellen mellem Sverige og DK er at ishockey er mere bredt for piger end det er i Danmark. Hockeyen i Sverige er udviklet så meget at klubberne kan skrive kontrakter med forskellige hockeyspiller fra hele verden og derved gøre vores liga så stærk som mulig.

KE: Kvindehockeyen i Sverige er noget større end det er i Danmark, men det er svært at sige om det mest af alt har noget at gøre med at ishockey generelt set er meget større i Sverige end i Danmark. Også i Sverige er der store forskelle på de forhold der er for mænd og kvinder der spiller ishockey. Og diskussionen omkring det, er stort set den samme som den der bliver diskuteret i Danmark. Men det virker som om at det varierer lidt fra de forskellige klubber hvor meget de satser på kvindesiden også.

Er der mere bevågenhed fra tilskuere, medier, trænere på jeres række?

MBN: Ud fra hvad jeg har oplevet indtil videre så ja, der er flere tilskuere og medier er også ret godt kørende for hele ligaen og for de forskellige hold individuelt.

KE: I den klub jeg spiller i, som er en forholdsvis ny klub, er fokus hovedsageligt på os. Klubben har bare hold på kvindesiden i SDHL, 1 div, 2 div osv. Klubben har dog også fokus på kælkhockey og hockeyskole. Men der er ikke noget herrehold der kommer før os. Og det er fedt at være i en klub, hvor det bare er kvindeishockeyen der er i fokus. Det har dog også visse ulemper hvis man fx skal sammenligne med de andre hold i SDHL. Det er klubber der har et herrehold i SHL eller Hockeyallsvenskan. Så klubben har en anden økonomi, histore og traditioner og i det hele taget en anden bevågenhed fra fans, medier og sponsorere osv. Noget som i visse tilfælde også kan være til gavn for klubbernes kvindehold.

Er du i Sverige næste sæson også?

MBN: Ja det regner jeg da med.

KE: Jeg vil ikke afvise, at jeg også er i Sverige i næste sæson.

Tror du dansk kvindeishockey kan nærme sig Sveriges niveau?

MBN: Det begynder at komme på vej for nogle af klubberne men, jeg syntes stadig at det ser ud til der er et godt stykke til før de ville kunne nå niveauet i SDHL. Men en klub som Hvidovre som spiller i 1div for kvinder i Sverige og i en anden liga også, så jeg syntes de har gode forudsætninger til at kommer tættere på niveauet.

KE: Det er et svært spørgsmål. Der er jo så mange flere kvinde – og pigehold der spiller på flere niveauer rundt omkring i hele Sverige. Så på det punkt kan man nok ikke rigtig sammenligne dansk kvindeishockey med det svenske. Men det er bestemt muligt at kvindeishockeyen i Danmark kan komme tættere på kvindeishockeyen i Sverige.

Føler du, at du er blevet en bedre spiller gennem den sæson?

MBN: Ja jeg syntes specielt i løbet af sæsonen jeg har udviklet mig en del hockeymæssigt og ikke mindst som person også.

KE: Det er lidt svært at sige. Der er nogen ting jeg godt kunne have ønsket mig anderledes i forhold til den måde træningen har været på osv. Jeg ved ikke helt selv, om jeg føler, at jeg er blevet bedre. Men det har ihvertfald været lærerigt at spille mod en masse sindssygt dygtige hockeyspiller

MANGE TAK og held og lykke med resten af sæsonen frem mod VM!

Seneste nyheder